Mijn hobby's enzo......©

Bezigheden in het verleden.

Ik heb heel mijn leven hobby's gehad, vervelen was er zelden bij.
Als vroeg was ik in de weer met het maken van een maandblaadje voor schoolgenoten.
De bandrecorder was mijn grootste vriend, ik maakte overal opnamen van.
Trouwens muziek was ook een enorm belangrijk iets voor me.
Muziek kan je stemming maken en breken, je kunt er verdriet door laten verdwijnen maar ook mee opwekken.
Zelf maakte ik in de regel alles wat maar te maken was. Ik bouwde een echo apparaat, veranderde mijn bandrecorder in een stereo systeem, het was oorspronkelijk een vier sporen mono opname geval.
Ik heb microfoons zelf gebouwd, elementen voor elektrische gitaren, bouwde vele versterkers en voorversterkers en alles wat maar elektronisch was.
Maar ook met hout kon ik best overweg, ik timmerde zelf de luidspreker kasten en eventuele meubeltjes waarop het zooitje moest komen te staan.

Daarnaast had ik nog een film en fotografie hobby. Ik fotografeer al vanaf mijn elfde jaar, ik heb zelfs de hele bouw van de Euromast nog ergens op negatieven staan.
Filmen deed ik ook, eerst op 'dubbel 8' en later op super 8. Nog later filmde ik met geluid. Postzegels en suikerzakjes spaarde ik ook nog tussendoor. Nu alleen nog postzegels want ik werd te dik van al die suiker.

Ja en dan de elektrische modeltrein. Dat was het wel! Ik bouwde hele complexen en maakte alles automatisch. Dat was dan nog echte besturingstechniek want de computer bestond alleen maar in science fiction films. Met relais en elco's alsmede transistor schakelingen reden mijn treinen perfect op tijd zonder noemenswaardige ongevallen.
Maar steeds kwam muziek om de hoek kijken, ik maakte ingeblikte programm'a voor Radio Veronica die toen nog op zee zat met het schip de Norderney.

Gelukkig werd de ziekenomroep in Schiedam opgericht en reeds vanaf het begin maakte ik daar samen met anderen heel leuke programma's. Ik heb het nu over de periode om en nabij 1967 - '69.

Een poos heb ik nog een aquarium gehad, een jaar of 10 denk ik. Ik kweekte zelf labyrint vissen en ander zwemsel.
Al in 1965 was ik experimenteel bezig met hoogfrequent techniek. Dat wil zeggen dat ik toen reeds mijn eerste radiozender bouwde.
Een printje, ik etste die altijd zelf, wat onderdelen zoals een paar diodes, weerstanden, condensatoren en transistoren brachten mijn stem in de ether, vaak tegen de zin in van de RCD ( Radio Controle Dienst).

Wat later kwam de 11 meterband in beeld, ook wel 27 mc genoemd.

De zender hiervoor bouwde je zelf, met een EL 84 als zendbuis en de ontvanger was in de regel een aangepaste kortegolf radio.
Weer later kon je kant en klare setjes kopen en verder zelf opvoeren.
( vaak werden dan 'nabranders' of lineair versterkers toegepast)

Ik ben in die periode twee maal de klos geweest bij de RCD, maar ach het was een ervaring rijker.
Ondertussen kwam er een videosysteem op de markt. Ik had in het begin van de jaren 70 al een videorecorder. Het was een zwart/wit geval met losse banden die je zelf in moest leggen. Weer wat later, zo omstreeks 1976 had ik een portable videoset met camera, ook weer zwart en wit natuurlijk.
Dat ik tot op heden menig videosysteem heb versleten mag duidelijk worden.
Maar nu hebben we VHS en Hi Speed, dus het gaat nu een stuk beter dan toen.

Uitgaan naar disco of dancing deed ik wel maar was meer een liefhebber van een stamkroeg waar je lekker kon ouwehoeren, zelf dronk ik zelden alcohol, maar heb dat 'gemis' later wel weer ingelopen.
Ik zat niet echt achter de vrouwen aan maar had er toch vaak wel een om me heen, ze kwamen gewoon op me af! Nooit heb ik dat begrepen want knap was ik zeker niet als ik zo naar de oude foto's kijk.

Nou, dat was wel zo'n beetje wat ik deed om mijn vrije tijd optimaal te benutten.

Ik had altijd de opmerking: 'ledigheid is des duivels oorkussen' in gedachten dus elke minuut moest gebruikt worden.
Vele van voornoemde hobby's heb ik nog steeds, al zijn er ook talrijke aan toegevoegd.